CIRCUIT ȚARA HAȚEGULUI, APUSENI,
DEFILEUL JIULUI,TRANSFĂGĂRAȘAN ȘI TRANSALPINA
24-29.06.2025
ZIUA 1 – 24.06,: PIATRA NEAMȚ – SEBEȘ- REZERVAȚIA GEOLOGICĂ RÂPA ROȘIE – ALBA IULIA (aprox. 370 km)
De la Piatra Neamț la Cetatea Alba Carolina Plecăm cu entuziasm din Piatra Neamț, orele 05:00, cu promisiunea unor zile de neuitat. pe ruta, Lacul Roșu – Gheorgheni – Sebeș. Cu voie bună și entuziasm, pornim la drum spre Transilvania, traversând peisaje pitorești și localități încărcate de istorie. Prima oprire este în Sebeș, unde vom vizita impresionanta Biserică Evanghelică, una dintre cele mai frumoase construcții gotice din România, ce adăpostește cel mai mare altar din Transilvania. De aici, ne îndreptăm spre un colț de natură spectaculos – Rezervația Geologică Râpa Roșie, cunoscută drept „micul canion al României”. Relieful său unic, modelat de forțele naturii, creează un peisaj de poveste, cu forme bizare și culori fascinante. Continuăm traseul spre Lancrăm, satul natal al marelui poet și filosof Lucian Blaga. Aici vom vizita casa memorială și mormântul său, un loc încărcat de liniște și profunzime.Ajungem apoi în Alba Iulia, cetatea simbol a unității românești. Vom păși pe urmele istoriei la Catedrala Încoronării, locul unde a fost pecetluită Unirea din 1918, și vom explora impresionanta Cetate Alba Carolina, cea mai mare fortificație de tip bastionar din sud-estul Europei. Seara ne retragem la cazare, unde ne bucurăm de o cină bine meritată. Cazare și cina la hotel/pensiune 3* zona Alba Iulia.
ZIUA 2- 25.06.: ALBA IULIA – CHEILE RÂMEȚULUI – BISERICA SF. NICOLAE DENSUȘ – MUZEUL SATULUI HAȚEGAN – BISERICA CNEJILOR SÂNTĂMĂRIE ORLEA – PETROȘANI ( aprox. 250 km)
După micul dejun, pornim spre o destinație deosebită: Cheile Râmețului, unul dintre cele mai impresionante trasee din Apuseni. Vom merge pe un traseu ușor (aprox. 4 ore dus-întors), unde ne vom bucura de peisaje spectaculoase, cascade, peșteri și ochiuri de apă cristaline. La capătul cheilor, ne oprim în pitorescul sat Cheia, un loc desprins din basme, cu doar câteva case tradiționale, păstrate intacte din secolul al XIX-lea. Vom afla povestea unei familii de tineri care au readus acest sat la viață. Ne continuăm drumul spre Biserica Densuș, cea mai veche biserică de piatră din România, construită pe ruinele unui templu roman, unde slujbele se țin neîntrerupt de peste 700 de ani! În apropiere, descoperim Muzeul Satului Hațegan, unde pătrundem în lumea tradițiilor locale și aflăm povești fascinante despre viața de odinioară. Ultimul popas al zilei este la Biserica Cnejilor Sântămărie Orlea, un monument medieval cu o istorie impresionantă. Cazare și cina la hotel/pensiune 3* zona Petroșani.
ZIUA 3- 26.06.: PETROȘANI – CHEILE CRIVADIEI – CHEILE BĂNIȚEI – PEȘTERA BOLII – MĂNĂSTIREA LAINICI – CASA MEMORIALĂ ECATERINA TEODOROIU – PARCUL “CONSTANTIN BRÂNCUȘI” – TRANSALPINA RÂNCA ( aprox.170 km) Mic dejun. Astăzi mergem până la poalele munților Șureanu și parcurgem Cheile Crivadiei, spectaculoase în primul rând datorită înălţimii pereţilor verticali, care au între 70 şi 100 de metri, iar pe alocuri, aceştia formează între ei spaţii foarte înguste, de 1,5 – 2 metri( traseu doar prin apă – este necesară încălțăminte adecvată).O zonă de chei , pe care dacă o parcurgi, ai ce povesti! Continuăm cu Cheile Băniței ,care se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și sunt deosebit de spectaculoase, oferind un peisaj rar întâlnit. Stâncile sculptate de apă încântă privirea, la fel și coloritul acestora care este unul spectaculos, întrucât există zone în care stâncile acoperă parțial cheile, precum o umbrelă. Terminăm aventura cu cu Peștera Bolii, amenajată pentru concerte, cu lumini fantastice și un podium pentru artiști, dar și cu locuri retrase unde găsești icoane și lumânări aprinse. Dar și mai frumoasă este legenda acestei peșteri, care vorbește despre credință și despre dragoste. Începem traversarea Defileului Jiului cu “ mireasa” văii Jiului, Mănăstirea Lainici, construită la începutul secolului al XIX-lea şi este monument de mare valoare istorică și religioasă. Pornim spre Tg. Jiu și vizităm Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu, eroina națională, a fost una dintre participantele la Primul Război Mondial. Apoi vom vizita: Parcul Constantin Brâncuși, cu Masa Tăcerii și Poarta Sărutului, iar la ieșirea din oraș se afla Coloana Infinitului.Constantin Brancusi, pionier al sculpturii abstracte moderne ale cărui lucrări în bronz și marmură sunt caracterizate printr-o utilizare elegantă de formă pură și finisare rafinată. După aceea, vom traversa cea mai înaltă șosea din țară, Transalpina, pâna în statiunea montană Rânca , la altitudinea de 1600 de metri. Rânca este stațiunea turistică aflată la cea mai mare altitudine din România. Zona turistică Rânca dispune de un potențial turistic și sportiv deosebit, fiind considerată centrul drumețiilor din Parâng.Cazare și cina la hotel/pensiune 3* Stațiunea Rânca .
ZIUA 4- 27.06.:RÂNCA – PEȘTERA MUIERII – MĂNĂSTIREA ȘI PEȘTERA POLOVRAGI -MĂNĂSTIREA ȘI PEȘTERA LILIECILOR BISTRIȚA VÂLCEA – CURTEA DE ARGEȘ ( aprox. 160 km) Mic dejun. Plecare din Rânca – mergem pe Transalpina și facem opriri pentru a admira peisajul – vizitam peșterile și mănastirile din Oltenia de sub Munte: Peștera Muierii , una dintre cele mai cunoscute și vizitate peșteri din România. Este importantă și impresionantă atât datorită formațiunilor dezvoltate în interior, dar și pentru relicvele descoperite în ea. Mănăstirea Polovragi, avand o vechime de 500 ani, este unică în țară datorită picturii pridvorului bisericii. . Pestera Polovragi și Cheile Olteţului (aprox.1 km min mers pe jos, traseu ușor). Urmează Mănăstirea Bistrița Vâlcea, leagăn de civilizaţie, muzeu de carte veche, locul unde a funcţionat unul dintre cele mai vechi tipare din Ţara Românească.Orice creştin care vine aici îşi găseşte liniştea după ce trece pe sub racla Sfântului Grigorie Decapolitul, care se află în naosul bisericii, moaşte cunoscute pentru minunile care au adus daruri, au alungat molime (ciuma lui Caragea), au vindecat suflete şi trupuri, au îndepărtat seceta sau au oprit urgii. ( vom urca și la Peștera Liliecilor -traseu accidentat pe jos aprox 45 minute – unde au fost ascunse moaștele Sf.Grigorie Decapolitul, și unde este construită Biserica Îngerilor) Cazare și cina hotel/pensiune 3* Argeș.
ZIUA 5- 28.06.:CURTEA DE ARGEȘ – TRANSFĂGĂRĂȘAN – ȘINCA VECHE – BRAȘOV ( aprox. 250 km) Mic dejun. Vizităm Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitorită de domnul ţării Româneşti, Neagoe Basarab, lăcaș de cult încărcat de istorie,necropolă domnească, fiind cunoscut și datorită Legendei Meșterului Manole. Aici se află și moaștele Sfintei Filofteia. Apoi mergem pe spectaculosul Transfăgărășan . Echipa Top Gear a desemnat Transfăgărășanul cel mai fascinant traseu rutier de pe mapamond! (Cascada Balea, Balea Lac, Barajul Vidraru). ÎN LIMITA TIMPULUI DISPONIBIL, ÎN FUNCȚIE DE TRAFIC, vizităm și Mănăstirea rupestră de la Sinca Veche, un vechi lăcaș de cult săpat în piatră și este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai misterioase locuri din România, locul unde se împlinesc dorințele. Cazare și cina hotel/pensiune 3* zona Brașov.
ZIUA 6- 29.06.:BRAȘOV – BISERICA FORTIFICATĂ HĂRMAN – BISERICA FORTIFICATĂ PREJMER – PIATRA NEAMȚ ( aprox. 240 km)
Mic dejun . În prima parte a zilei vizităm centrul istoric al Brașovului, unde vom face și un tur pietonal și vom vedea cele mai importante obiective turistice: Biserica Neagră – simbol de necontestat al orașului Brașov, Piața Sfatului care poate rivaliza cu multe piețe din marile orașe germane prin frumusețea clădirilor sale. Clădirile din jurul pieței, construite în linii renascentiste și baroce, adăpostesc cafenele și localuri cochete, magazine de suveniruri și ateliere de artă pe care merită să le vizitezi pas cu pas. Timp liber pentru masa de prânz. După aceea, vizităm Cetatea care adăpostește Biserica Fortificată din Hărman, închinată Sfântului Nicolae, construită de către călugării cistercieni și necucerită vreodată. Încheiem acest minunat circuit cu Cetatea Prejmer, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, cea mai bine păstrată fortificaţie din Europa și singurul loc din România notat cu trei stele în faimosul ghid turistic Michelin . Vom ajunge în Piatra Neamț în cursul serii, în funcție de trafic și de condițiile meteorologice.
Servicii incluse:
-transport autocar 3* ; ghid însoțitor;
-cazare 5 nopți la pensiuni 3* cu 5 mic dejun și cina incluse; Vegetarienii sunt rugați să anunțe din timp ce vor să servească;
Servicii neincluse:
-Intrările la obiectivele turistice și ghizii locali;
-tot ceea ce nu este menționat la rubrica “ servicii incluse” ,
-taxa de statiune / locală
Informații suplimentare:
-Supliment single: 750 lei. Avans minim 30% în termen de 7 zile din momentul efectuarii rezervarii. Diferenta se achita cel tarziu cu 30 zile înainte de plecare; distribuția camerelor la hoteluri se face de către recepțiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepție, asistat de însoțitorul de grup;ghidul/ conducatorul de grup poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
-este obligatorie respectarea instructiunilor ghidului insotitor si intervalele orare date de acesta; agenția nu este răspunzătoare pentru pierderea sau furtul bagajelor, a actelor sau a obiectelor personale; în cazul în care aceste situații nedorite apar, turistul are obligația de a depune personal plangere la organele competente;
-efectuarea plății, parțială sau integrală a oricărei sume prin intermediul bancar / cash reprezintă acceptarea pe deplin a termenilor și condițiilor prevăzute în contractul de prestări servicii turistice.Prezentul program este parte integrantă a contractului de prestări servicii.
Nota: Locurile în autocar se distribuie incepand cu a doua bancheta, în ordinea achitării avansului.
Aceasta este o excursie, care are în program drumeții montane. Toate traseele sunt de dificultate ușoară. Obligatoriu: echipament de drumeție (bocanci de sezon, încălțări anti-aderente pentru peșteri, șlapi de cauciuc, polar, geacă impermeabilă, rucsac, apă, mâncare, etc.) Acest program este recomandat persoanelor sociabile, dornice de mișcare, vesele și gata oricand de petrecere.
ATENȚIE: în cazul nerealizarii minimului de participanti mentionat în program, agenția își rezerva dreptul de a anula excursia, oferind posibilitatea înscrierii în alt program similar.
CONDIȚII PENTRU ANULAREA EXCURSIEI/PELERINAJULUI, PENALIZĂRI
În cazul în care călătorul renunță din vina sa la pachetul de servicii de călătorie, el datorează agenției penalizări după cum urmează:
– 20% dacă anularea se face cu mai mult de 30 de zile calendaristice înainte de data plecării;
– 50% dacă anularea se face în intervalul 16-30 de zile calendaristice înainte de data plecării;
– 100% dacă anularea se face:
a)nu se prezinta la program ;b)într-un interval mai mic de 16 zile calendaristice înainte de data plecării (ori în ziua plecării).
*Grup minim 30 persoane(acceptăm și tichete de vacanță)*
*În cazul nerealizarii grupului minim de 30 de pasageri tariful excursiei se va recalcula.
* În cazul în care apar modificări legislative, prețurile vor fi actualizate
*Debarcarea pasagerilor va fi in acelasi loc de unde a avut loc îmbarcarea. Agenția nu este răspunzătoare pentru întârzieri în trafic pe traseul stabilit, accidente, blocaje, lucrări ale drumurilor și intarzieri care sunt independente de organizarea excursiei.
PIATRA NEAMȚ: 0755 162 958 / 0770 447 066