DE RUSALII EXCURSIE LA TIMIȘOARA
DEVA, CASTELUL REGAL SĂVÂRȘIN,
CALEA FERATĂ ORAVIȚA ANINA, LACUL OCHIUL BEIULUI, CASCADA BEUȘNIȚA, GEOAGIU BĂI ȘI ALBA IULIA
04-09.06.2025
ZIUA I: PIATRA NEAMȚ – DEVA ( aprox. 450 km) Plecare din Piatra Neamț dis de dimineață, orele 5:30, pe traseul Piatra Neamț – Gheorgheni – Deva. Cea mai mare priveliște din Deva este fortăreața care se odihnește deasupra unui con vulcanic , în jurul căruia s-a conturat orașul. Vom vizita Cetatea Deva, una din cele mai importante fortificaţii medievale transilvanene. Chiar dacă nu pare o înălțime prea mare, cetatea poate fi văzută cam din orice colț al orașului. Pentru a o vizita sunt suficiente câteva ore, dar lecția de istorie pe care o vei învăța aici va rămâne cu tine pe viață. Pentru a ajunge la cea mai importantă atracție turistică din Deva,vom urca cu funicularul, iar în cateva secunde de la pornirea de la stația de jos vom fi tratați cu panorame clare ale orașului, câmpiei sale și munților Poiana Rusca. La coborâre, vom vizita Magna Curia (Curtea Mare), un monument arhitectural reprezentativ pentru municipiul Deva, cu o vechime de peste 500 ani, iar existența sa se leagă de Cetatea Deva, loc de refugiu și apărare . Castelul a fost pe rând locuință princiară, nobiliară sau sediu administrativ al regiunii. Cazare și cina la hotel/pensiune 3*zona Deva.
ZIUA II:DEVA – SĂVÂRȘIN – TIMIȘOARA ( aprox. 180 km) Mic dejun. Prima noastră vizită este la Castelul regal de la Săvârșin , înconjurat de peisaje ca-n poveşti, conac deținut de familia regală a României. După aceea, vizităm Muzeul Satului Bănățean, considerat singurul muzeu cu profil etnografic din România. Acesta cuprinde toate elementele tradiționale care compun satul așa cum era el cunoscut în trecut. De la centrul civic, primărie, biserică și școală, până la birt. Urmează Timișoara, „Mica Vienă”. Te-ai întrebat vreodată care este povestea acelor obiective turistice care fac Timișoara să vibreze?Care este istoria străzii pe care pășești sau a clădirii pe lângă care tocmai ai trecut? Ce se ascunde sub picioarele tale sau în spatele ușilor închise și grele? Hai să explorăm împreună orașul de pe malul Begăi! Vom efectua un Tur pietonal ghidat ( opțional, extra cost – tur ghid local) în Timișoara cu : Piaţa Victoriei – locul evenimentelor din decembrie 1989, Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, Opera Națională Română , două dintre cele mai reprezentative monumente ale orașului. Urmează Fabrica de Bere Timișoreana, a doua fabrică de bere înființată pe teritoriul actual al României.Se spune că în trecut, berea produsă aici era inclusă în proviziile armatei austriece. Cazare și cina la hotel/pensiune 3* zona Timișoara.
ZIUA III:TIMIȘOARA – ORAVIȚA – CALEA FERATĂ ORAVIȚA – ANINA – ORAVIȚA ( aprox. 150 km) Mic dejun. Plecăm către Oravița și începem aventura, călătorind în timp pe cea mai veche cale ferată montană din Sud-Estul Europei .Calea ferată Oravița-Anina este cunoscută pentru peisajele spectaculoase prin care trece, în special pentru tunelurile și podurile sale impresionante, care se află la mare altitudine și oferă o experiență unică de călătorie într-un peisaj montan pitoresc. La întoarcere vizităm cea mai veche Farmacie Montanistică (Minieră) din România, fondată la 1763, astăzi, Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice, deţinând mobilier, instrumentar farmaceutic de la finele veacului al XVII-lea (1682). Ultima vizită a acestei zile este la primul teatru din România, Teatrul Mihai Eminescu, construit în anul 1817 De asemenea este prima clădire de teatru din sud estul Europei executată din piatră.Cazare și cina la hotel/pensiune 3* zona Oravița.
ZIUA IV:ORAVIȚA – LACUL OCHIUL BEIULUI – CASCADELE BEUȘNIȚA – GEOAGIU BĂI ( aprox.300 km) Mic dejun.O nouă zi, o altă aventură! Astăzi vom pleca într-o drumeție ușoară și , mai presus de toate, specială! În drumeția noastră, vom avea ocazia să trecem prin tunele săpate în stâncă,vom ajunge și la o cascadă minunată, Cascada La Văioagă, unde căderea de apă este de-a dreptul spectaculoasă, de un farmec aparte. Ochiul Beiului este numele unui lac cu o culoare ireal de frumoasă și este locul ce face parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, o rezervație cu vegetație abundentă, liniște, cascade și aer curat, un loc perfect pentru o plimbare relaxantă. Lacul este monument al naturii unde apa este atât de curată, încât poți admira peștii înotând. Istoria lacului îmbină legenda cu frumusetea naturala, fiind menționată in cronici îndepărtate. Lacul Ochiul Beiului este oglinda cerului şi a pădurii de brad din jur, semănând cu un ochi mare albastru verzui. Priviţi-l câteva clipe! Numai aşa veţi atinge bolta cerească, veţi simţi mângâierea razelor soarelui şi veţi respira măreţia codrului. Oglinda lacului îşi schimbă culoarea după vreme şi în timpul zilei, de la albastru deschis până la albastru-verzui – închis. De la lac, vom mai urca puțin și vom descoperi Cascadă Beușnița,una deosebită,o cădere de apă spectaculoasă de 15 m, de care te poţi apropia pe podeţul care traversează foarte aproape de locul în care cade apa. Iar dacă veţi îmbrăţişa cascada, vaporii de apă ce zburdă în atmosferă vă vor răsfăţa din plin. Încărcați cu energie bună, părăsim aceste minunate locuri și ne îndreptăm către Geoagiu Băi.Cazare și cina la hotel/pensiune 3*zona Geoagiu Băi.
ZIUA V: GEOAGIU BĂI – ALBA IULIA ( aprox. 50 km) Mic dejun. Astăzi ne relaxăm și ne plimbăm. Declarată stațiune balneoclimaterică , Geoagiu Bai este una dintre cele mai vechi exploatări balneare din țara noastră, se cunosc, de altfel, proprietățile apelor curative ale stațiunii încă de pe vremea dacilor. Despre cascada Clocota se spune ca este chiar mai impresionantă decât cascada Bigăr, iar apa ei nu îngheață niciodată, deoarece colectează toate cele 16 izvoare termominerale din zonă și este una dintre cele două cascade termale unice din România. Vom vizita, de asemenea, Grota Haiducilor, al cărei nume provine dintr-o legendă interbelică, conform căreia aici se afla ascunsă o comoara a haiducilor din zonă. Aici vom găsi urme ale haiducilor. Dacă tot suntem în această minunată stațiune balneară, nu putem să nu vizităm și misterioasele Băi Romane, care, după părerea noastră sunt o relicvă de lux cu potenţial turistic internaţional, neexploatat. După masa de pranz, plecăm spre Alba Iulia. Vom opri și vom vizita capela romanică Biserica reformată-calvină Rotonda, construită din piatră, în sec. XIII. Se spune că a fost înălțată de cruciații care se întorceau de la Ierusalim. Este de un tip rar intalnit. Următoarea oprire va fi la Complexul Muzeal Aurel Vlaicu, “ primul sburător al Ardealului, biruitorul văzduhurilor prin aeroplanul care era propria lui invenție și construcție. “Aici pot fi admirate o parte din schițele lui Aurel Vlaicu, din corespondența sa, dar și un costum de aviator pe care acesta l-ar purtat atunci când s-a prăbușit cu avionul, în anul 1913. Înainte de a merge la cazare, ne vom încheia ziua, vizitand locul natal al alte mari personalități ale neamului nostru românesc, Lucian Blaga, la Lancrăm – Casa Memorială și mormantul marelui gânditor .Cazare la hotel/pensiune 3* zona Alba Iulia.
ZIUA VI: ALBA IULIA – PIATRA NEAMȚ (aprox. 380 km)
Mic dejun. In prima parte a zilei vom vizita cetatea Alba Carolina, cea mai valoroasă fortificație bastionară din sud-estul Europei , unde se află Catedrala Încoronării, simbol al unităţii noastre creştineşti şi româneşti, unde s-a consfințit actul istoric de la 1 Decembrie 1918 când aici, prin voinţa poporului român, s-a făurit România Mare. Vom face un tur pietonal al întregii Cetăți, unde vom vedea: Catedrala romano-catolică Sf.Mihail, Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu, Sinagoga, Clădirea Ierihon, Biserica Sfanta Treime, Biserica “Adormirii Maicii Domnului”. După masa de pranz, plecăm spre Piatra Neamț, unde vom ajunge în cursul serii, în funcție de condițiile meteo și de trafic.
PREȚ: 1980 ron/pers./in camera dubla
Servicii incluse:
-transport autocar 3* ;
-cazare 5 nopți cu mic dejun și cină incluse – pensiuni sau hoteluri 3*; Vegetarienii sunt rugați să anunțe din timp ce vor să servească;
-ghid însoțitor;
– vizita la toate obiectivele turistice, conform programului.
Servicii neincluse:
– intrările la obiectivele turistice;
– Opțional: ghid local Timișoara aprox. 25 lei/persoană;
– biletul de tren pe traseul Oravița-Anina – aprox. 35 lei/pers;
– tot ceea ce nu este specificat la “ servicii incluse”.
-Supliment single: 750 lei ; Avans minim 30% în termen de 7 zile din momentul efectuarii rezervarii. Diferenta se achita cel tarziu cu 30 zile înainte de plecare.
-distribuția camerelor la hoteluri se face de către recepțiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepție, asistat de însoțitorul de grup;
-ghidul/ conducatorul de grup poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;-este obligatorie respectarea instructiunilor ghidului insotitor si intervalele orare date de acesta;
-agenția nu este răspunzătoare pentru pierderea sau furtul bagajelor, a actelor sau a obiectelor personale; în cazul în care aceste situații nedorite apar, turistul are obligația de a depune personal plangere la organele competente;
-efectuarea plății, parțială sau integrală a oricărei sume prin intermediul bancar / cash reprezintă acceptarea pe deplin a termenilor și condițiilor prevăzute în contractul de prestări servicii turistice.Prezentul program este parte integrantă a contractului de prestări servicii.
Excursia din ziua 3 – dificultate: ușor; timp: 3h 30m (dus-întors), inclusiv timp pentru relaxare si fotografii Aceasta este o excursie, care are în program și drumeții montane. Obligatoriu echipament de drumeție!! Toate traseele sunt de dificultate ușoară. Acest program este recomandat persoanelor sociabile, dornice de mișcare, vesele și gata oricand de petrecere.
Nota: Locurile în autocar se distribuie incepand cu a doua bancheta, în ordinea achitării avansului.
ATENȚIE: în cazul nerealizarii minimului de participanti mentionat în program, agenția își rezerva dreptul de a anula excursia, oferind posibilitatea înscrierii în alt program similar.
În cazul în care călătorul renunță din vina sa la pachetul de servicii de călătorie, el datorează agenției penalizări după cum urmează:
* Grup minim 30 persoane(acceptăm și tichete de vacanță)*
*În cazul nerealizarii grupului minim de 30 de pasageri tariful excursiei se va recalcula.
*Debarcarea pasagerilor va fi în același loc de unde a avut loc îmbarcarea. În cazul în care apar modificări legislative, prețurile vor fi actualizate Agenția nu este răspunzătoare pentru întârzieri în trafic pe traseul stabilit, accidente, blocaje, lucrări ale drumurilor și intarzieri care sunt independente de organizarea excursiei.
PIATRA NEAMȚ: 0755 162 958 / 0770 447 066